Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni!

Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni! 1 - Hireink.hu

Egy holland tech startup cég a Lightyear a világon elsőként fejlesztette ki a napelemes villanyautót.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

A World Solar Challenge háromszoros győztesei által alapított, 110 főt foglalkoztató Lightyear cég célja, hogy elősegítse, illetve felgyorsítsa a zöld, napelemes közlekedésre való átállást. Korábban a Toyota Priusok tetőablakába telepített napelemek csak a szellőzés működtetésére elég energiát szolgáltattak, a Lightyear One villanyautója azonban

évi 8-10 ezer kilométer megtételére képes kizárólag napenergia felhasználásával, mivel jó időben egy óra alatt kb. 12 kilométer megtételére elegendő áramot termelnek az új generációs napelemei.

Ha teljesen lemerült a padlóba épített akku, napfényben akkor is lehet menni 15-20 km/órás sebességgel egészen estig. A speciális napelemek 20 százalékkal több áramot termelnek, mint a hagyományosak. Ha egy részük árnyékban van, a másik oldal addig is tölt.

Azért a tetőn és a motorháztetőn elhelyezett, összesen 5 m2-es napelemtáblák mellett rendes elektromos töltőcsatlakozás is van a kocsin, 230 V-os háztartási aljzatról 10 óra alatt 350 kilométerre elég energiát képes felvenni a viszonylag kisméretű akkumulátorába.

Egy teljes töltéssel 725 kilométer a hatótáv a WLTP mérés szerint, de télen is garantálják a 400 kilométert.

Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni! 2 - Hireink.hu

A hátsó szélvédő helyén is napelemek vannak, a belső tükröt ezért kamera helyettesíti. Ráadásul a napelemek fölött olyan erős üveg van, hogy egy felnőtt férfi sétálhat is rajtuk, akkor sem lesz bajuk. A karosszériát alumínium és szénszálak kombinációjából alkották meg, hogy a lehető legkönnyebb legyen.

Azonban az eredeti koncepciója az, hogy több hónapon át üzemeltethető kizárólag napenergiával, direkt és járulékos szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A Lightyear weboldalán található kalkulátorral bárki kiszámíthatja, hogy a megtett távolság alapján várhatóan hány villamos töltésre lenne szüksége évente.

Ha például valaki Budapesten él, és kb. 10 ezer kilométert autózik évente, akkor csupán hat alkalommal kell az elektromos hálózatról teljesen feltöltenie az autóját egy évben, ráadásul a tavasztól őszig, 221 napon keresztül egyáltalán nem kell ezzel bajlódnia. Ezzel szemben a Lightyear szerint a Tesla Model S P100D-t évente 30 alkalommal kell feltölteni ugyanekkora távolság megtételéhez.

Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni! 3 - Hireink.hu

Az ötüléses, négyajtós, 5,05 méter hosszú karosszéria áramvonalasabb, mint ma bármelyik szériaautóé.

Összkerékhajtású a One, de nem a hagyományos módon, hanem úgy, hogy minden kerekét egy-egy külön agymotor hajtja. Ezek fékezéskor generátorüzemre váltanak, és áramot termelnek vissza az akkumulátorba.

Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni! 4 - Hireink.hu

A Lightyear One-ban nyáron nem kell szenvedni a forróságtól pár órányi parkolás után, mivel a tűző napon hagyva automatikusan elindul a légkondicionáló a kocsiban.

Az egymástól független kerékagymotorok komoly előnyt jelentenek menetdinamikai szempontból (nyomatékvektor-szabályozás), emellett a hajtási veszteségeket és a tömeget is csökkentik egy hagyományos autóhoz képest. A One nem is lassú!

0-100 km/órára 10 másodperc alatt képes felgyorsulni.

Itt az új napelemes autó amit nem kell tankolni! 5 - Hireink.hu

Letisztult, otthonos és modern a belső tér, a csomagtartó 780 literes.

A Lightyear startup és a flottamenedzsmenttel foglalkozó LeasePlan együttműködésének köszönhetően jövőre már nemcsak megvásárolni, de lízingelni is lehet az autót.

A tervek szerint a kereskedelmi használatra szánt Pioneer Edition változat 2020-ban jelenik meg a piacon, az első 100 példányt már meg is rendelték 119 ezer eurós (38,5 millió forintos) áron.

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a jarmuradar.hu hirdető oldal.
Jármű Radar Hirdetésfeladás itt - Segítünk megtalálni álmai járművét! - jarmuradar.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találta, kérjük ossza meg másokkal is! Köszönjük!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL