Rendőrség elkezdte az elektromos kerékpárok ellenőrzését és a szabálytalankodók büntetését

Rendőrség elkezdte az elektromos kerékpárok ellenőrzését és a szabálytalankodók büntetését 1 - Hireink.hu

Tájékoztatást adott ki a rendőrség a legújabb riportjukban, amiből kiderül: hiába 300 W alatti teljesítményű az elektromos kerékpár – ha gázkar van rajta, akkor sisak, jogsi és biztosítás kell hozzá.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

Általában a kereskedésekben úgy árulják a 250-300 wattos elektromos robogókat, hogy azok egyszerű kerékpárok, mivel a KRESZ szerint teljesítményük nem haladja meg a 0,3 kW-ot. Ám a jelenleg hatájos törvények szerint ez koránt sem igaz.

Rendőrség elkezdte az elektromos kerékpárok ellenőrzését és a szabálytalankodók büntetését 2 - Hireink.hu


Ugyanis az olyan járművek, amelyek villanymotorral önállóan, pedálozás nélkül elindulnak és haladnak, azok teljesítménytől függetlenül segédmotorkerékpárok, azaz csak sisakban, biztosítással és vezetői engedéllyel használhatóak közúton.


Így szól a törvény:

28. § (2) Az R. 1. számú függelék II. fejezet r) és r/1) pontja helyébe a következő rendelkezés lép (A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak):

  • r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.


Bár itt nincs leírva, — ezért meglepő a rendőrség friss közleménye —, mely szerint ha:

„van gázkar az elektromos hajtású kerékpáron, akkor az már segédmotornak minősül, és nem lehet egyszerű bicaj.”


Ennek viszont nem találtuk nyomát a KRESZ-ben, és több olyan típust is forgalmaznak, ami megfelel a fenti rendeletnek, azaz csak pedálozás hatására lép működésbe a villanymotor.

„Gyakorlatilag az olyan járművek, amelyek önerejükből, tekerés nélkül is képesek haladni, azok nem kerékpárok, tehát igazoltatáskor a sisak, a jogsi és a kötelező biztosítás hiányáért is felelnie kell a vezetőnek – szögezte le Görcsös Lajos, közlekedésrendészeti osztályvezető. – Ha az egyébként szabályos elektromos kerékpáron a vezető a motort is használja, akkor alkoholfogyasztás szempontjából motorosnak minősül, vagyis – a bringásokkal ellentétben – egy kortyot sem ihat.”

 

Rendőrség elkezdte az elektromos kerékpárok ellenőrzését és a szabálytalankodók büntetését 3 - Hireink.hu


Mivel az ilyen gépek jellemzően 30-45 km/órás sebességre képesek, mi is csak támogatni tudjuk, hogy sisakban vezethessék őket és legyen rajtuk érvényes biztosítás. Sajnos az utóbbi időben egyre több baleset történt éppen a viszonylag nagy sebesség, a hangtalan suhanás, vagy éppen a KRESZ szabályai ismeretének hiánya miatt. Éppen ezért ideje lenne életszerűbbé és egyértelművé tenni a KRESZ-t, hiszen kissé lemaradt a rohamosan fejlődő technika mögött.


Ráadásul a villanyrollerek kérdése sem tisztázott, vagyis közúton nem használhatóak (mégis tele van velük a pesti belváros).  Persze az is nonszensz, hogy egy kerékpáros 50 km/órával közlekedhet, azaz gyorsabban, mint egy segédmotoros vagy robogós, amin pedig sokkal biztonságosabb fékrendszer működik a megállásért.

Külön veszélyt jelent a közlekedők számára, hogy egyre több szabálytalanul átalakított vagy tuningolt elektromos járművel lehet találkozni! Mi is találtunk egy tuningolt elektromos rokkantkocsiról videót, amelyben több mint 100km/h sebességgel száguld közúton!


Nos, ez azért már nagyon veszélyes!

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL