A szemes kávé jobb mint az őrölt kávé? Tudod miért?

A szemes kávé jobb mint az őrölt kávé? Tudod miért? 1 hireink.hu


Már bizonyára tapasztaltad, hogy nincs is csodálatosabb a frissen őrölt kávénál? Ez nem véletlenül van így! Tudod miért?

Nos, az őrölt kávé egyik legnagyobb előnye, hogy kéznél van és néhány mozdulattal indítható is a várva várt kávéfőzés. Ám sok esetben keserű csalódás a vége, hiszen legyen szó bármennyire jó minőségű őrölt kávéról, ha az nem megfelelő körülmények között van tárolva, bizony sokat veszít aromájából. Olyannyira, hogy egy idő után képes szinte teljesen elveszíteni az eredeti aromáját.

Tudtad azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert, céget is elérhetnek?
További információkért keresd hírszerkesztőnket! Kattints ide!

A helyes tárolás viszont nem egyszerű, hiszen a megfelelő alkalmatosság mellett arra is ügyelni kell, hogy a használat után azonnal gondosan zárjuk be a tárolót. Vannak, akik abban hisznek, hogy a legjobb a megvásárolt zacskójában tartani, és arra csak kicsi lyukat kell vágni. Mások a speciális aromazáró dobozokban hisznek. Abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy a 250 grammos kiszerelésű őrölt kávétól nem szabad nagyobbat vásárolni, ha az aroma megőrzése is cél.

Az igazi kávéfogyasztók azért választják a szemes kávét az őrölt helyett, mert azok jobban megőrzik az aromájukat és az ízüket. 

A szemes kávé jobb mint az őrölt kávé? Tudod miért? 3 - hireink.hu

Ez annak a következménye, hogy a szemes kávék kisebb felületen érintkeznek a levegő oxigénjével, mint az őrölt kávék a csomag felbontása után. Ezért célszerű a szemes kávéból is csak annyit leőrölni, amennyit azonnal felhasználunk.  Nagyon fontos, hogy figyeljünk a tárolásra, mivel a kávé könnyen magába szívja a környező szagokat.  De egy jó oldala is van a kávé ezen tulajdonságának, mégpedig az, hogy igen jó szagtalanító. Elég egy kisebb maréknyit kitenni a helységbe, és hamar eltűnnek a kellemetlen szagok.

S hogy egyáltalán milyen fajta kávét válasszunk? Igazából kinek-kinek az izlése szerint. Egyébként a kávé (Coffea) nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál. Az arab kávé gyakorlatilag a kereskedelemben kapható kávé 75%-át fedi le.

A megfelelően tárolt szemes kávékból készülnek a legfinomabb kávéköltemények. A legszerencsésebb az, ha közvetlenül a főzés előtt daráljuk le a szemeket.

A szemes kávé jobb mint az őrölt kávé? Tudod miért? 2 - hireink.hu

Vannak, akik örömmel használnak ezer éves kézi darálókat a rituálé részeként, míg mások a gondosan kiválasztott kávéfőző masinára bízzák az őrlést. Akik pedig jártasak a kávéfőzés tudományában, arra is nagyon figyelnek, hogy milyen finomságúra darálják a kávészemeket. Fontos, hogy jó örlőt használjunk, a kávészemcsék mérete közel egyforma legyen és megfeleljen az adott kávéfőzőnek.

A különféle kávéfőzési módok eltérő szemcseméretű kávét igényenek. A legfinomabb őrlési finomság a törökösen elkészítendő kávéhoz kell, ezt követi az eszpresszó, az AeroPress, majd a Magyarországon népszerű kotyogó. A filteres kávé elkészítéséhez durvább őrlési finomság szükséges. Az igazi szakértők pedig a víz hőfokával is variálnak. Vagyis ahogyan egy-egy minőségi kávéfőzőn is be lehet állítani, hogy hány fokra melegítse a vizet, és hogy mennyire apróra darálja a kávét, ugyanezt akár a kézi készítésnél is kipróbálhatjuk.

A szemes kávé jobb mint az őrölt kávé? Tudod miért? 4 - hireink.hu

Egyébként a kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. Természetesen azt nem tudhatjuk, hogy valóban így történt-e, de abban biztosan egyet érthetünk, hogy a mindennapi élet nélkülözhetetlen részét képezi.

Érdekesnek találtad cikkünket?
Legyél te is a támogatónk!


A Hireink.hu támogatási programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek hozzánk és támogatásukkal segíthetik, hogy hírszerkesztői, blogírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogasd te is a politika és bulvár mentes pozitív harek folyamatos megjelenését. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhatsz a minőségi hírszolgáltatáshoz!


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozz programunkhoz, támogasd munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL