Akár 500.000 forintra is büntethet a NAV!

Akár 500.000 forintra is büntethet a NAV 1 - Hireink.hu

Lejárt a türelmi idő a kötelezővé tett NAV online adatszolgáltatásra vonatkozóan, így május 1-jét követően akár félmillió forint bírságot is kaphat az a vállalkozás, amely hibásan küldi be a számláját.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!


Nem is gondolnánk, hogy a létező három – 5, 18 és 27 százalékos – áfakulccsal szemben hány fajta szerepelt még azokon a számlákon, amelyeket 2018. július 1-jétől kötelező beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó, hibás számlákból több mint 1700 érkezett be hozzájuk! Volt, aki 0,027, más 2,7 százalékot számított fel a nettó összegre, de akadt, aki 1415-öt.

„Az még hagyján, hogy sokan eltévesztik, melyik hónap 30 napos és melyik 31, de hogy azt sem tudják, február 28 napból áll és csak négyévenként 29-ből?” – fakadt ki az egyik hazai kisvállalkozás könyvelője, meglátva, hogy ügyfele az általa kibocsátott számlát február 31-ére dátumozta.

Ezek mellett szinte eltörpülnek azok a hibák, amikor egy vállalkozás képtelen jelezni vevői felé az elmaradt számlafizetéseket, vagy túllépi a tavaly még 8 millió, ettől az évtől viszont már 12 millió forintos kisvállalkozói tételes adózói (kata) keretet. Szintén gyakran előfordul, hogy a bankszámlára érkező összegeket nem számlázzák ki időben a vevők felé, illetve az is, hogy a NAV-ellenőrzéshez nem, vagy csak kínkeservesen szedik össze az ellenőrzött időszak bizonylatait.

Akár 500.000 forintra is büntethet a NAV 2 - Hireink.hu

„A kötelező adatszolgáltatás során a NAV-hoz tavaly júliustól március közepéig beküldött 36 millió számlából nem kevesebb mint 16 millió tartalmazott olyan adatot, amely használhatatlan volt” – ismerteti az első ránézésre megdöbbentő adatot Stygár László, a több mint 125 ezer hazai vállalkozásnak online számlázási megoldásokat biztosító Számlázz.hu alapítója.

A május 1-jei határidő nem véletlen, a munka ünnepén lépnek életbe ugyanis a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának új technikai követelményei. A szakmai berkekben NAV 1.1.-ként emlegetett változás a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó – azaz alapesetben nettó 371 ezer forint értékű – számlát kiállító vállalkozásokat érinti. Nekik e számla valamennyi adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk az adóhatóság felé.

Az új rendszer csak kis mértékben érinti a számlázóprogram használóinak napi munkáját – például úgy, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet máshogyan kell majd kiválasztaniuk. A megváltozó követelmények inkább a program és a NAV szerverei közötti kommunikáció technikai részére hatnak ki azáltal, hogy egyes adatok értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek be a rendszerbe. Az új követelmények – vagyis az 1.1-es verzió – leírása már elérhető a NAV honlapján, amelyek alapján a fejlesztők megkezdhetik a programok módosítását.

Összegyűjtöttük, mi változik május 1-jétől:

 • a korábban választható árfolyam kötelezően elvárt lesz,
 • ugyanígy kötelezően elvárt a korábban opcionális áfa-mérték szerinti összesítő is,
 • pontosabbá válnak a számlán szerepeltethető mennyiségi egységek, úgy mint darab, kilogramm, tonna, kilowattóra, nap, óra, perc, hónap, liter, kilométer, köbméter, méter, folyóméter, karton, doboz,
 • a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont.

Annak a vállalkozónak, aki szeretné elkerülni a bírságokat, érdemes gyorsan megtudnia a számlázóprogramja fejlesztőjétől, hogy van-e bármilyen teendő a szoftverével, frissül-e az újabb követelményeknek megfelelően, és ha igen, mikortól válik elérhetővé az új rendszer. Ez azért lényeges, mert ha a program nem naprakész időben, akkor a NAV rendszere nem fogja befogadni a számlaadatokat, így a vállalkozás szabálysértést kockáztat. Főként azoknak a vállalkozásoknak ajánlott hamar lépni, akik egyedi fejlesztésű programot használnak, nem pedig kész számlázási rendszerből állítják ki a számláikat.

„Akkor sincs nagy baj, ha a tájékozódás során kiderül, hogy a vállalkozó számlázóprogramja nem képes a május 1-jei változásokat lekövetni, mert van lehetőség számlázóprogramot váltani. Nem is sejtenénk, ez milyen rövid időt vesz igénybe” – hangsúlyozza Stygár László.

A Számlázz.hu-t már használó, vagy azt ezután választó vállalkozásoknak a május 1-jei változások kapcsán nincs teendőjük, mivel a cég számlázóprogramja már most is az új követelményeknek megfelelően küldi be ügyfelei számláit a NAV-hoz.

Ha szeretné Ön is a Számlázz.hu-t választani, akkor ide kattintva azt megteheti!

Méghozzá úgy, hogy:

 • a számlázási fiók és a banki folyószámla integrációja, az úgynevezett autokassza segítségével a díjbekérők automatikusan számlává alakulnak, a kifizetett számlákat pedig a rendszer adminisztrálja (vagyis emberi beavatkozásra alig van szükség),
 • a kifizetetlen számlákról automatikus fizetési felszólításról szóló e-mailek mennek ki a vevők felé,
 • a kibocsátott számlák online és azonnal megjelennek az arra alkalmassá tett könyvelési rendszerben,
 • a vevők online, bankkártyával is kifizethetik a számláikat,
 • a számlázási fiókban megtalálhatók a bejövő (költség-) számlák is,
 • a vállalkozás e-nyugtáit is e számlázóprogrammal bocsáthatja ki,
 • a kimenő és bejövő számlák ugyancsak automatikusan, NAV-álló módon archiválódnak a számlázási fiókban, ezért elég ezeket elektronikusan átadni a NAV-nak,
 • a NAV online számlabekötéssel sem kell külön törődnie a vállalkozónak, ennek teendőit a cég elvégzi helyette.

A komolyabb felkészülést már csak azért sem szabad megspórolni, mert az élet nem áll meg a május 1-jei változásoknál. A NAV már most a 2.0-ás verzión dolgozik, amely még a mostaninál is komolyabb fejlesztésekre irányul. Ezek bevezetése 2020. január 1-től várható – hangzott el a számlázóprogramok fejlesztőinek tartott háttértájékoztatón.

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a cegesradar.hu hirdető oldal.
Céges Radar Hirdetésfeladás itt - Segítünk megtalálni keresett cégét! - cegesradar.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL