Eltűnnek az élelmiszer boltok a településekről?

Eltűnnek az élelmiszer boltok a településekről? - hireink.hu


Egyre nagyobb gondot jelent, hogy hazánkban sorra tünnek el a kiskereskedelmi boltok: ma már több mint 219 település van bolt nélkül!

Tavaly 61,2 ezer cég foglalkozott Magyarországon kiskereskedelemmel, együttesen 278,2 ezer főt foglalkoztattak – állapította meg a Világgazdaság a Nemzeti Cégtár adatbázisa alapján. Két ellentétes előjelű folyamatot figyelhetünk meg, hisz a vállalkozások száma a 2013-as 70,9 ezerről folyamatosan csökken, ugyanattól az évtől kezdve az általuk biztosított munkahelyek száma viszont 266,9 ezer főről apránként emelkedett.

Tudtad azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert, céget is elérhetnek?
További információkért keresd hírszerkesztőnket! Kattints ide!

Ha azonban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemre szűkítjük a kört, az adatbázis szerint a cégekkel együtt a dolgozók száma is évről évre csökkent. Ebben a kategóriában tavaly alig több, mint nyolcezer vállalkozás 102 ezer embernek adott munkát, a 2012-es mutatókkal összehasonlítva eltűnt az ágazatból közel 1500 piaci szereplő, velük együtt pedig több mint 10 ezer állás szűnt meg. A Blokkk.com kimutatása szerint ezzel összefüggésben tavaly már 219 bolt nélküli település volt az országban, szemben a 2003-ban mért negyvennel. Igaz, amíg az itt vizsgált közel másfél évtized leforgása alatt a városokban az üzletek 12 százaléka szűnt meg végleg, addig ez az arány a falvakban 40 százalék volt.

"Az élelmiszer-kiskereskedelem alapvető nehézségei abból származnak, hogy alacsony árréssel dolgoznak, és rendkívül munkaigényes szegmensről van szó, a vidéki kisboltok jelentős részét pedig nehéz helyzetbe hozza a béremelés"

– mondta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Kiemelte, hogy a nagy áruházláncoknál sem elhanyagolható a munkaerőhiány, de technológiai és logisztikai fejlesztésekkel előkészítették a béremelést, és többségük két számjegyű fizetésemelést adott a dolgozóknak. A jellemzően 800-1000 lakosú, elöregedő falvak azonban kiüresedhetnek, ha nem lesz helyben szolgáltatás, ezért is kellene a boltokat üzemeltető mikro- és kisvállalkozásokat adó- és járulékcsökkentéssel, beruházási kedvezménnyel segíteni – tette hozzá a VOSZ főtitkára.

Eltűnnek az élelmiszer boltok a településekről? 2 - hireink.hu

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy

"az alkalmazotti létszám csökkenése javarészt a digitalizációnak, a robotizációnak, vagyis a hatékonyságnövelésnek tudható be."

Van olyan üzlet, amelyet 15-20 éve 500 dolgozóval működtettek, ám ma már 250 alkalmazott is ellátja a feladatokat anélkül, hogy ki lennének zsigerelve. Az online kereskedelem például jóval kisebb létszámmal képes jelentős forgalmat generálni, de a hagyományos áruházaknál is nagy változásokat hoz az elektronikus ügyintézés, az automatikus árurendelés vagy az önkiszolgáló pénztárak megjelenése – magyarázta a KASZ elnöke.

Egyre több kereskedelmi cég választja azt, hogy webáruházat hoz létre, aminek kedvez a mondhatni 100%-os internet lefedettség és az is, hogy ma már szinte mindenki rendelkezik okos telefonnal. Ráadásul ma már webáruházat létrehozni a kisebb boltok is viszonylag egyszerűen megtehetik, hiszen csak egy jó programozói csapatra van szükség.

Hirdetés
Profiwebmester.hu - hireink.hu

Noha az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát az iménti üzletek adják, a foglalkoztatást valamelyest kompenzálták az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzletek, ahol az elmúlt évben több mint 7800 kereskedés mögött hozzávetőleg 26,4 ezer dolgozó állt. Így ötéves távlatban hiába esett vissza mintegy ezerrel a cégek száma, pluszban létrejött több mint 8200 állás. Az iparcikkeknél azonban megint csak azt látjuk, mint a hagyományos élelmiszerboltoknál: tavaly a 3700 szereplő 17,5 ezer munkahelyet biztosított, de a 2012-es adatokhoz képest több mint ezer cég húzta le a rolót, megszüntetve több mint 2600 munkahelyet. Ugyanez tapasztalható az üzemanyag-kiskereskedelem terén is: öt év alatt 168 céggel szűkült a paletta, velük együtt mintegy 970 pozíció szűnt meg.

Bár 54 hónapja emelkedik a kiskereskedelmi forgalom, s tavaly egész évben 4,8 százalék volt a növekedés, foglalkoztatási oldalról változatlanul az egyik legtöbb kihívással küzdő szektor maradt. Mindez arra is visszavezethető, hogy a magyar bolthálózat elaprózott. A kisebb szereplők maradnak el a versenyképességben, és azok esnek el, akik kevesebb vásárlót képesek kiszolgálni.

Jellemzően sok hirdetés kerül fel a a kiskereskedelmi boltok részéről különböző hirdető oldalakra. Megfigyelhető az is, hogy az állás keresők igyekeznek minél gyorsabban megtalálni új munkahelyüket. Az egyik legjobb álláskereső portál ma Magyarországon az Állás Radar. Előszeretettel használják cégek és magánszemélyek egyaránt. Itt érhető el: allasradar.eu

Érdekesnek találtad cikkünket?
Legyél te is a támogatónk!


A Hireink.hu támogatási programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek hozzánk és támogatásukkal segíthetik, hogy hírszerkesztői, blogírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogasd te is a politika és bulvár mentes pozitív harek folyamatos megjelenését. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhatsz a minőségi hírszolgáltatáshoz!


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozz programunkhoz, támogasd munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a cegesradar.hu hirdető oldal.
Céges Radar Hirdetésfeladás itt - Segítünk megtalálni keresett cégét! - cegesradar.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL