Tudtad azt, hogy mindenkinek a szeme barna?

Tudtad azt, hogy mindenkinek a szeme barna? - hireink.hu

Tessék megkapaszkodni: alapból valóban mindenkinek a szeme barna! A tudósok szerint minden más állítás csak szó szerint szemfényvesztés.


Nem hiszed el? Akkor itt az ideje, hogy megtudd az igazságot!

Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék – tartja a magyar népdal, de valójában bizony ez is egy illúzióra épül. A valóság az, hogy a hajban és a bőrben is megtalálható, melanin nevű színezőanyag szintje határozza meg, mennyi fényt tükröz vissza szembogarunk. Ennek a barna pigmentnek jóval több, mint ötven árnyalata található meg az íriszünkön, a pupilla körül.

"Mindenki szivárványhártyájában van melanin, és ennek a mennyisége határozza meg a szem színét."

– erősíti meg Dr. Gary Heiting amerikai szemorvos, aki azzal folytatja, hogy a melanocita sejtek természetes állapotukat tekintve sötétbarnák, viszont létszámuktól függően, különböző mennyiségű fényt képesek elnyelni. Ha több van belőlük az íriszben, akkor többet is fogadnak be, azaz kevesebb tükröződik róluk vissza – ez okozza a parázsló barna tekintetet.

Tudtad azt, hogy mindenkinek a szeme barna? 2 -hireink.hu

Akinek viszont kevesebb melaninja van a szivárványhártyáján, annak tündököl kék színben a szeme. Az így szétszóródó fény rövidebb hullámhosszal bír, mely a világosabb, kék spektrumhoz tartozik. Az újszülötteknél is gyakori még a kék szem, amíg nem alakul ki a későbbi melanin-szintjük.

A mogyoróbarna és zöld a két szélsőség közt helyezkedik el a skálán – magyarázza a CNN.

Mint ahogy a bőrszín világosodásának, úgy a szem kékülésének is van evolúciós magyarázata, amely összefügg azzal, ahogy őseink egyre északabbra vándoroltak. Míg a magas szintű melanin segítette a boldogulást a forróbb éghajlaton, védve az UV-sugaraktól az ottani embereket, addig a hűvösebb tájakon már erre nem volt akkora szükség.

Tudtad azt, hogy mindenkinek a szeme barna? 3 hireink.hu

A koppenhágai tudós, Hans Eiberg a tanulmányában is osztja azt a nézetet, hogy egy olyan mutáció történhetett, amely lecsökkentette a szem melanin-termelő képességét. A vonzó világos szemek elősegítették viselőik génjeinek fennmaradását, ahogy erre az öröklődést részletekbe menően vizsgáló tanulmányában is rámutat.

Hogy a szemünkről hogyan tükröződjön vissza a fény, azon manapság már kontaktlencsével vagy lézeres beavatkozással is trükközhetünk.

 


Kiváncsi vagyok a véleményedre! Kérlek itt mond el!


A weboldal támogatója a szepsegradar.hu hirdető oldal.
Szépség Radar Hirdetésfeladás - Segítünk megtalálni szépségápolási cikkeit, szépségápolási szolgáltatásait!! - szepsegradar.hu

Hireink.hu - Érdekességek, különlegességek, a mindennapokból az internet világán át.

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

Érdekesnek találtad cikkünket?
Legyél te is a támogatónk!


A Hireink.hu támogatási programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek hozzánk és támogatásukkal segíthetik, hogy hírszerkesztői, blogírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogasd te is a politika és bulvár mentes pozitív harek folyamatos megjelenését. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhatsz a minőségi hírszolgáltatáshoz!


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozz programunkhoz, támogasd munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a szepsegradar.hu hirdető oldal.
Szépség Radar Hirdetésfeladás itt - Segítünk megtalálni szépségápolási cikkeit, szolgáltatásait!! - szepsegradar.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL