A falusi CSOK, avagy hol volt, hol nem volt...

A falusi CSOK, avagy hol volt, hol nem volt... 1 - Hireink.hu

Bár a falusi CSOK július 1-től elvileg van, a valóságban viszont szinte elérhetetlen, mert a programban megvásárolni kívánt ingatlanok a választható két bank által finanszírozhatatlanok.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

2019. július 1-től igényelhetik a családok az úgynevezett falusi CSOK-ot (Családok Otthonteremtési Kedvezménye). A program célja a hátrányos helyzetben lévő, elnéptelenedő települések fejlesztése. A kijelölt településeken házat vásárló és azt felújító családoknak, ha legalább három gyerekük van, vagy vállalnak 3 gyereket, akár 10 millió forintot is kaphatnak támogatásként, aminek legalább a felét felújításra kell fordítaniuk. Ezen kívül egy már meglévő ház korszerűsítésére vagy bővítésére is kifizethet az állam 5 millió forintot.

A falusi CSOK, avagy hol volt, hol nem volt... 2 - Hireink.hu


Természetesen a „hol volt, hol nem volt” kifejezéssel koránt sem arra akartunk utalni, hogy mese az egész, hanem arra, hogy milyen nehéz hozzájutni, pedig elvileg még hitel is lenne hozzá...


Igen, az állami juttatás mellé kedvezményes hitelt is felvehetnek a családok, lakásvásárlás esetén két gyereknél maximum 10 millió, három vagy több gyereknél 15 millió forintnyit, meglévő ingatlan korszerűsítésére ennek a felét. A maximum 25 éves futamidejű hitel kamata az állami támogatásnak köszönhetően a lejáratig 3 százalékos.

De nézzük konkrétan a számokat:


Falusi CSOK összegek


1
gyermek


2
gyermek


3
gyermek


4
vagy több gyermek


Előírt hasznos alapterület

legalább 40 m² legalább 50 m² legalább 60 m²
új lakás esetén legalább 60 m², használt lakás esetén legalább 70 m²


Használt lakás/lakóház vásárlással egybekötött bővítés és/vagy korszerűsítés esetén
(a vásárlásra fordított összeg legfeljebb a támogatás 50 %-a lehet)


600 000 Ft

2 600 000 Ft 10 000 000 Ft 10 0000 Ft

Bővítés és/vagy korszerűsítés esetén. Bővítésre igényelt CSOK-nál elég a bővítés után elérni


300 000 Ft

1 300 000 Ft 5 000 000 Ft 5 000 000 Ft

A falusi CSOK, avagy hol volt, hol nem volt... 3 - Hireink.hu


Hitelező bank van is meg nincs is...

Az OTP honlapján a kiemelt ajánlatok között hirdeti a falusi CSOK-ot, rajta kívül még a Takarékbanknál igényelhetik a családok a támogatást, viszont a nagybankok többsége nem is indította el a falusi CSOK-ot. A Budapest Bank és az UniCredit valamikor őszre ígéri ezt a konstrukciót, illetve a CIB Bank állítólag nem is tervezi a bevezetését. Amúgy a bevezetés csúszásának az is lehet az oka, hogy a sokféle új támogatott termék bevezetése időigényes, ugyanis egyszerre indult el a nagycsaládosok autóvásárlásának a támogatása, a babaváró hitel és a használt lakásokra A CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitelprogram is.

Egyébként maga a falusi CSOK programban 2486 település vesz részt, és bizony az indulásnak szemmel látható következménye lett, hogy jelentősen felverte a lakás árakat, és megszaporodtak az érintett falvakban az eladó ingatlanokról szóló hirdetések. A valódi helyzet azonban az, hogy aki részt akar venni a programban, és ingatlant szeretne vásárolni egy hátrányos helyzetű településen, vagy ott él, és felújítaná a házát, egyáltalán nincs könnyű dolga! A hitel ajánlatot adó két bank közül lehet, hogy egyiknél sem finanszírozható az ingatlan!


Miért nem finanszírozhatók?

Mert a hátrányos helyzetű kistelepülések eleve azok közé tartoznak, amelyeken a bankok egy része már alapból elutasítja a lakáshitel-kérelmeket. A hitelintézetek emellett nem szívesen finanszíroznak lakáshitelt olyan ingatlanra sem, amelyeknek baj lehet az épület szerkezetével, esetleg vályogból épültek, vagy nem megfelelő a komfortokozat. Márpedig a falusi CSOK-nak éppen az lenne a lényege, hogy a család megvásároljon egy rossz vagy akár komfort nélküli házat, amit aztán felújít a támogatásból. Csakhogy ehhez sok családnak önerő is kellene és mivel az állam csak a vételárba száll be, és a többi pénzt is csak szakaszosan folyósítja, így sokszor kilátástalan a családok helyzete. Az önerő pedig főleg a falvakban, az elmaradott településeken bizony hiányzik. Hitelből pedig nem lehet pótolni, ha a bankok az ingatlanok finanszírozásától már alapból tartózkodnak.

A kialakult helyzet miatt így már érthető, hogy a hitelt nyújtó két bank sem adott ki konkrét számokat arról, hány kérelmet fogadtak be, és intéztek el, amelyik egyáltalán nyújtja a falusi CSOK-ot. A Takarékbank az indulás óta eltelt rövid időre hivatkozva nem adott erről információt. Az OTP-nél pedig úgy vélik, a programok miatt az ügyfelek kivártak, de az elhalasztott kereslet hamarosan megjelenhet a piacon.

A falusi CSOK, avagy hol volt, hol nem volt... 4 - Hireink.hu


Támogatott hitel használt lakáshoz több banknál is van, de...

Ezzel szemben használt lakás vásárlásakor a CSOK mellé igényelhető támogatott lakáshitelt valamivel több bank kínálja, mint a falusi CSOK-ot. Ez azért lehet, mert a korábbi statisztikák szerint a CSOK-ot jellemzően használt lakás vásárlására vették fel az ügyfelek. A megkérdezett hitelintézetek nem árulták el, mennyi támogatott hitelt folyósítottak ebben a konstrukcióban. Ez alól csak a Budapest Bank kivétel. Ők az indulás óta eltelt három hétben 12 igénylést fogadtak be, az átlagos hitelösszeg pedig megközelítette a 11 millió forintot. Így ebből is látható, hogy nem hogy nem jelentek meg tömegek ennek igénylésére, de igazából eddig elhanyagolható mennyiségű a kérvények száma.


Jogosultsági feltételek...

További nehézséget okozhat nagyon sok család számára, hogy meghatározott feltételei vannak a CSOK igénybevételének, melyek a következők:

  • büntetlen előélet (valamennyi bűntett, illetve a vagyon elleni, család vagy gyermekek elleni, költségvetést károsító vagy a gazdálkodás rendjét sértő vétségek tekintetében);
  • annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére;
  • a támogatott ingatlanra lakásbiztosítás kötése;
  • köztartozás-mentesség;
  • 1 és 2 gyermek esetén 180 napos folyamatos TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül;
  • 3, vagy több gyermek és új lakás építése/vásárlása esetén 2 éves folyamatos TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyből az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenység (pl. munkaviszony, vállalkozói jogviszony, őstermelői jogviszony, megbízási szerződés) fogadható el, kivéve, ha az igénylő ápolási díjban részesül.


Fontos tudni, hogy a CSOK-ot a meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül igényelhetik lakás építésére, vásárlására vagy bővítésére. Előre vállalt gyermek után is igénybe vehetik a házaspárok, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. A CSOK iránti kérelmet – a Magyar Államkincstárral szerződést kötő – az előzőekben részletezett hitelintézetekhez lehet benyújtani.

További részletek és feltételek a csalad.hu weboldalán tekinthetők meg.

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója az ingatlanradar.eu hirdető oldal.
Ingatlan Radar Hirdetésfeladás itt - Segítünk megtalálni álmai otthonát!! - ingatlanradar.eu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL