A különös japán építészet tegnap és ma

A különös japán építészet tegnap és ma - Hireink.hu

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Európa építészete meglepően sok ösztönzést merített az egykori japán építkezés elveiből.


Először csak a grafikai lapokról ellesett furcsa tusrajzaikat másoltuk rá a különféle használati és dísztárgyainkra, majd a huszadik század második felétől itt-ott már a lakástervezésbe is belopakodott a távol-kelet. Az egyszerűségre törekvő, szinte szabálytalan, de alakítható terek megszületésével az évezredes japán ízlés a mai ember igényeivel is egyre inkább harmóniába kerül.

Tudtad azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert, céget is elérhetnek?
További információkért keresd hírszerkesztőnket! Kattints ide!

A ház, a japánok gondolkodásmódja szerint, nem pusztán egy helyiség a sok közül, hanem a természet és az évszakok változásaihoz igazodó, különleges fontosságú terület, amelynek  formáját és szinte a terjedelmét is ésszerűen meg lehet változtatni.

A különös japán építészet tegnap és ma 1. - Hireink.hu

A hagyományos lakásokban a szobák általában déli és északi irányban helyezkedtek el, a falak pedig a padozat árkolásába voltak illesztve, olyan módon, hogy azok kiemelhetőekké, vagy félretolhatóakká váltak. Így a ház, a kert, a természet hangulatos egysége biztosította az ott élők békéjét. A lakóhely, bambusznádból vagy könnyű deszkákból készített szerkezetével, részévé lett a törpecserjékkel teleültetett, patakokkal csobogó japánkertnek.  A padló befedésére általában rizsszalmából font, mindig ugyanolyan méretű gyékényeket használtak, és érdekes, nem négyzetméterekben fejezték ki egy-egy szoba, vagy ház nagyságát, hanem annak meghatározásával, hogy azok „hány gyékényesek”.

Ehhez igazodott a tolóajtók és a gördülőfalak terjedelme, sőt, magassága is. A lakásban számos rejtett fülke, valamint falba épített szekrényke is volt, amelyeknek egy része kultikus célokat szolgált: itt tartották az otthoni vallásos élet kegytárgyait, a szobrokat, szent tárgyakat, füstölőket. Az ablakokat általában áttetsző selyempapírral vonták be, esetleg egy tejüveg-szerű anyaggal, és a tolófalakhoz hasonló módon, szintén csúsztathatóak voltak. A szobákban gömblámpákkal és mécsesekkel világítottak, így a csak távol-keleti festményekről ismert fények finom megvilágításba vonták a lakás egészét.

A különös japán építészet tegnap és ma 2. - Hireink.hu

A japán otthonok mindmáig megfigyelhető jellegzetessége a bútorok feltűnő hiánya. Noha szobákból elegendő akadt, hiszen a hálófülkék és vendéglátó helyiségek még a közepesen módosak esetében is bőséges rendelkezésre álltak, a berendezés általában mindenütt, nagyrészt selyempárnákból, felgöngyölített matracokból, esetleg néhány, szinte lábazat nélküli asztalból tevődött össze. A ház legfontosabb része, a lakó, vagy nappali szoba, ahol a család tagjai legtöbbet tartózkodtak, az állandó használat ellenére, ugyanilyen diszkrét hangulatot keltett.

A különös japán építészet tegnap és ma 3. - Hireink.hu

Minden lakáshoz hozzátartozott egy külön kis házacska, vagy legalább is a nagy lakószoba főhelyén egy fülke, ahol szertartásos rendben helyezték el a tea főzésére, tálalására szolgáló edényeket. A tea fogyasztása megfelelő ceremóniák, mozdulatok, mondások között történt. Ez a ritus valaha leginkább a gazdagok kiváltsága volt, de ma már, kicsit más keretek között, az egész lakosság szokásává vált valamilyen formában.

A különös japán építészet tegnap és ma 5. - Hireink.hu

A japánok a mai napig is rendkívül hagyománykövető nép, ahol ezek a hagyományok és építészeti jellegzetességek még a nagyvárosi élet sűrű forgatagában is többé-kevésbé próbálnak fennmaradni, habár a modern életforma miatt bizonyos változások elkerülhetetlenek. Ha például Tokió híres és nem túl olcsó sugárútján, a Ginzán sétálgatunk, éttermek, teaházak, boltok és csillogó kabarék üvegfalai között, kevésbé érezhetjük a régi meghittséget, legfeljebb a „japán csodát”.

Habár ugyanolyan csodálatos az is, hogy az Asakusa bevásárlóutcája mellett helyezkedik el a híres Sensoji templom gyönyörű pagodája, ahol a hívők tömegei mormolják csöndes imáikat és kellemes füstölőillat száll a templomot környező ligetből az ég felé. Ha viszont visszatérünk az elektronikai menyország birodalmaiba, akkor sincs okunk a panaszra, hiszen az eladók mindenütt „moshi-moshi” köszöntéssel, renkívül udvariasan, meghajolva fogadnak a boltokban és áruházakban, mert számukra első a vendég, a vásárló, az utazó.

A különös japán építészet tegnap és ma 4. - Hireink.hu

Még akkor is ha úgy érezzük, hogy ez csak megjátszott viselkedés, jólesik, és még ha nem is értjük meg soha, megérezhetünk valamit a japán lélek rejtelmeiből.  Keresztül-kasul autók suhannak és távoli sínpályák tekeregnek, ahol a felszíni metrók percek alatt elröpítenek a város legtávolabbi pontjaira, de a nyüzsgés közelében, az üvegpaloták mögött is hamisítatlan  kervárosi hangulatot találhatunk. A belváros, zsúfoltsága ellenére lakható és inkább egy lego-játék díszleteihez hasonlít, a  külső kerületek házainak alapterülete elég kicsiny, de az ott élők kihasználnak minden apró földterületet, házaikat virággal teszik színesebbé.

Ha nincs növény, kellemes lampionokat, papírvirágokat akasztanak ajtókra, ablakokra, vagy akár a villanyoszlopokra is. Persze a múlt nem tűnhet el könnyen egy ilyen országban: az éjjel is nappali fényt árasztó, és mellesleg gyönyörűen tiszta városnegyedek látképéhez ugyanúgy hozzátartoznak a XVII. század óta létező kereskedőpagodák, mint pl. az Isehatsu, ahol fadúcokkal nyomtatott, kézzel készített dísztárgyakat árulnak, vagy a Meiji shinto-szentély, amelyet 365-féle fából álló liget vesz körül.

A különös japán építészet tegnap és ma 6. - Hireink.hu

Alapvető szemléleti különbség a japánok és az európai gondolkodás között, hogy velünk ellentétben, sohasem akarták legyőzni, vagy birtokba venni a természetet, és ennek hatása a többmilliós világvárosok elrendezésében, és építészeti megoldásaiban is megfigyelhető.


  Hireink.hu    Fülöp Gábor  

Érdekesnek találtad cikkünket?
Legyél te is a támogatónk!


A Hireink.hu támogatási programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek hozzánk és támogatásukkal segíthetik, hogy hírszerkesztői, blogírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogasd te is a politika és bulvár mentes pozitív harek folyamatos megjelenését. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhatsz a minőségi hírszolgáltatáshoz!


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozz programunkhoz, támogasd munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL