Megduplázhatja a kínálatot az újlakás-piacon az áfacsökkentés

Megduplázhatja a kínálatot az újlakás-piacon az áfacsökkentés 1 Hireink.hu

2021 januártól ismét áfacsökkentés új lakásépítésre


Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentésének értelmében 2022. december 31-ig ismét visszahozza a kormányzat az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát egy otthonteremtési program keretében.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

Vincze Krisztán, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, bár a részletszabályok még nem ismertek, a lépéssel egészséges szintre hozható az újépítésű ingatlanok aránya a piacon. A szakértő arra számít, hogy a döntésnek köszönhetően a kínálat megnövekszik majd, de mivel a kereslet is jelentős, áresésre kevésbé lehet számítani.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztésére a kormány elfogadta az öt százalékos áfát, amely a 2022. év végéig építési engedélyt kapó ingatlanokra vonatkozik majd. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón ezt azzal egészítette ki, hogy az áfacsökkentés 2021. január elsején lép majd életbe.

Vincze Krisztán GV Hitelközpont

Vincze Krisztán GV Hitelközpont

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont vezetője emlékeztetett, az 5 százalékos lakásáfára vonatkozó intézkedés 2018 végén veszítette hatályát, ami érezhetően negatív hatással volt a piacra.

„Ezzel kapcsolatban látni kell, hogy a kedvezményes lakásáfának köszönhetően a fejlesztőknek megérte építkezni, mert a kisebb adóteher mellett kellő hasznot tudhattak magukénak. Viszont ahogy megszűnt ez az intézkedés, drasztikusan bezuhant az építési engedélyek száma, mert a 27 százalékos áfával jóval drágább lett a végösszeg, és a beruházóknak már kevésbé érte meg belevágni ilyen projektekbe” – magyarázta a szakértő.30 ezer lakás is épülhet majd évente

Vincze Krisztián felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországon jelenleg rossz az újépítésű ingatlanok aránya. Példával szemléltetve azt mondta, hazánkban négymillió ingatlan van és minden évben – tegyük fel - 40 ezer épül, akkor 100 évbe telik, mire teljesen megújul az állomány. Ehhez képest viszont sok-sok esztendőn át tízezer lakás sem épült itthon.

„Ahhoz, hogy egy egészséges szintet érjen el az újlakás-piac, évente körülbelül 30 ezer ingatlannak kellene elkészülnie. Erre minden esély meg is van, hiszen a kedvezményes lakásáfával kapcsolatban korábbról vannak jó tapasztalataink, bár mivel az intézkedés időkorlátos, kérdéses, hogy hosszú távú fejlesztéseket mennyire indukál” – magyarázta, hozzátéve, a részletszabályokról egyelőre nem tudni, ezért a piaci szereplők üdvözölnék, ha a kormány minél előbb ismertetné azokat.

A GV Hitelközpont vezetője szót ejtett arról is, jellemzően a fővárosban, nagyvárosokban épülnek új társasházak, hiszen itt van rá fizetőképes kereslet, ez a tendencia pedig várhatóan nem fog megváltozni.

 

Megduplázhatja a kínálatot az újlakás-piacon az áfacsökkentés 2 Hireink.hu


Biztosat nem lehet mondani

Vincze Krisztián kiemelte, jelenleg elég kiszámíthatatlan az ingatlanpiac, biztosan senki nem tud mondani, hiszen rengeteg tényező hat rá egyszerre, elég csak a koronavírus-járványt említeni. Komoly befolyásoló faktor lehet a vírushelyzet hosszú távon, ki mennyire látja biztosnak a bevételeit, hiszen ez hatással lehet hosszú távon a hitelfelvételi kedvre.

„A kormányzati kommunikáció szerint az áfacsökkentés egy komplexebb családvédelmi intézkedéscsomag része, és hamarosan újabb döntéseket is hozhatnak, melyek közt feltételezhetően lesz újabb otthonteremtéshez kapcsolódó fejlemény is, ami szintén új helyzetet teremthet majd” – zárta szavait.

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL