Vigyázz, mert lehet, hogy ólomszennyezett a csapvized!

Vigyázz, mert lehet, hogy ólomszennyezett a csapvized! 1 - Hireink.hu

Éppen ezért az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) ingyenes lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy bevizsgáltathassa a csapvíz ólomszennyezettségét a lakóhelyén.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

Milyen módszerrel vizsgálja be az OKI a csapvizet? Mi az ólom és milyen problémákat okozhat? Mit lehet tenni, ha ólomcsöveken érkezik az ivóvíz? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Vigyázz, mert lehet, hogy ólomszennyezett a csapvized! 2 - Hireink.hu


Alapvetően milyen problémákat okozhat az ólom?

Az ólom az emberi szervezetbe bejutva rendkívül mérgező és egészségkárosodást okozhat. Mind az ólom, mind a vegyületei mérgezők, amik komoly idegrendszeri károsodást és agyi elváltozásokat is okozhatnak. Vizsgálatok megállapították, hogy az ólom soha nem ürül ki a szervezetből, hanem ott felhalmozódik és elraktározódik, ez pedig tovább súlyosbítja az ólommérgezést. A kisebb mennyiségű ólom az emberi testbe jutva „kiszorít" és nem enged beépülni más, akár létfontosságú fémeket, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez, ilyen például a cink, vagy a kalcium. Nagyobb mennyiségű ólom a mérgezés mértékétől függően izomgörcsöket, kómát, de akár halált is okozhat.


Hol található ólom?

Az ólom a periódusos rendszer egyik nehézféme, vegyjele a Pb. Jól ötvözhető, megmunkálható, ezért korábban, - már az ókor óta - és jelenleg is sokféle használati tárgyat készítenek belőle, így például agyagedények máza, nyílhegyeket, középkori és jelenkori puskalövedékeket, autóakkumulátorokat, valamint sugárvédő ruhákat is. A tartóssága, és könnyű megmunkálhatósága miatt korábban vízvezetékcsöveket is ólomból gyártottak, amiket a mai napig sok házban használnak.


Milyen probléma léphet fel, ha a csapvízben van ólom?

A csapvízben található ólom elfogyasztása kifejezetten veszélyes lehet, de elsősorban a magzatokat és 3 év alatti kisgyermekeket veszélyezteti. A kisgyermekeknél kihatással lehet a szellemi fejlődésre, például intelligencia-csökkenést vagy magatartászavart okozhat. „25 éve vált ismertté, hogy 10 μg/dl feletti vérólom-tartalom káros hatást gyakorolva a fejlődő agyra és kisgyermekek idegrendszerére, a szellemi teljesítőképesség csökkenését eredményezi. 10 μg/dl vérólomszint növekedés mintegy 1-3 ponttal csökkenti az intelligencia hányados (IQ) értékét." - állapítja meg az Országos Közegészségügyi Intézet közleménye.

Rengeteg régi építésű, 30 éves vagy ennél idősebb ház található Magyarországon, ahol még mindig előfordulnak az ólomból készült vízvezetékcsövek. Ennek hatására a magyar lakosság egy része ki lehet téve az ólom hosszú távú egészségügyi hatásainak.


Lehet még a vizsgálatra jelentkezni?

A mostani OKI vizsgálat egyébként erre kíván rávilágítani. Jelenleg kevés hivatalos információ áll rendelkezésre arról, hogy az ország mely településeit, mely településrészeit és a lakosság mekkora hányadát érinti az ivóvíz által bevitt ólom egészségkárosító hatása. Az eddigi - kevés, de fellelhető - adat szerint hazánkban probléma lehet az ivóvíz ólom tartalma. Siess, mert gyorsan betelnek a helyek!

A projekt keretében az Országos Közegészségügyi Intézet évente maximum 1000 minta erejéig ad lehetőséget bárki számára, de elsősorban azoknak a kockázati csoportba tartozóknak (várandósok, 3 év alatti kisgyermeket nevelők, régi épületekben élők) jelentkezését, hogy bevizsgáltassa a lakóhelyén használt víz ólomszennyezettségét. Ha meg szeretnéd vizsgáltatni az ivóvizedet, akkor haladéktalanul jelezd ezt az OKI-nak az olom@oki.antsz.hu e-mail címen.

Vigyázz, mert lehet, hogy ólomszennyezett a csapvized! 3 - Hireink.hu


Mit tegyünk, ha ólomcsöveken érkezik az ivóvized?

Amennyiben a vizsgálat azt állapítja meg, hogy nagy mennyiségű ólom található az otthonod csöveiben és ezáltal a fogyasztásra szánt vízben, akkor lényegesen csökkenteni kel a víz ólomszintjét. Az OKI azt javasolja, hogy a teljes épületben és nem csak egy lakást ajánlott kicserélni a korszerűtlen, ólomból készült vízvezetékcsöveket új, sokkal korszerűbb vezetékekre.


Ha a csere nem megoldható, akkor a következő javaslott:

  • használat (például ivás, főzés, stb.) előtt folyasd minimum 1-2 percig a vizet, (a kifolyatott víz szobanövények öntözésére felhasználható)
  • a főzéshez és az iváshoz csak hideg vizet engedj a csapból, ugyanis a meleg víz jobban oldja a fémeket, többek között az ólmot is,
  • várandós édesanyák, és 3 évnél fiatalabb kisgyermekek a csapvíz helyett palackozott ásványvizet fogyasszanak,
  • vagy használhatsz ivóvíz utótisztító kisberendezést is (vásárlás előtt érdeklődj az OKI-nál az olom@oki.antsz.hu e-mail címen a megfelelő tisztító berendezésekről) .

Forrás: 
https://www.antsz.hu/data/cms84464/lakossagi_felhivas.pdf
https://www.antsz.hu/data/cms84462/altalanos_tajekoztato_a_projektrol.pdf
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93lom

 

Nézd meg ezeket is!

Szeretne Ön is egy hasonló cikket, amelyben az Ön tevékenységének részletei jelennek meg az Ön elérhetőségeivel?

 

Keresse a Hireink.hu hírszerkesztőit, akik Önnek egy kedvezményes reklámkampány keretében akár országos ismertséget érhetnek el !

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL