Állampolgárság egy robotnak?

Sophia - hireink.hu


ELŐSZÖR KAPOTT ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT EGY ROBOT!

Egy Szaúd-Arábiában megrendezett technológiai konferencián jelent meg a színpadon Sophia, a humanoid női robot. És habár az előadása meggyőző volt, azért látható, hogy van még hova fejlődnie a robotikának. Ezzel együtt viszont mindez aggodalmat is keltett: jelen állás szerint ugyanis egy női robotnak több joga van Szaúd-Arábiában, mint egy igazi nőnek.

Tudta azt, hogy egyes híreink akár 3.200 weboldalon is megjelenhetnek és akár 300.000 embert is elérhetnek?
További információkért keresse hírszerkesztőnket itt!

A Szaúd-Arábiában megtartott Future Investment Initiative konferencián meglepő dolog történt: fellépett a színpadra egy női humanoid formájú robot, Sophia, majd szóba elegyedett a beszélgetőpanel moderátorával, Andrew Ross Sorkinnal. Itt többek között azt mondta: 

"Élni akarok, és együtt dolgozni az emberekkel, úgyhogy meg kell tanulnom érzelmeket kifejezni, hogy megértsem őket, és bizalommal forduljanak hozzám."

Mindez nem véletlenSophia ugyanis az első robot a világon, aki igazi állampolgárságot kapott, mégpedig Szaúd-Arábiában. A robot hölgyet a hongkongi illetőségű Hanson Robotics tervezte, ha pedig már ott volt a színpadon, tartott egy kisebb beszédet, hogy megpróbálja demonstrálni, mennyire is képes emberien kifejezni magát.

Különösen érdekes volt, hogy arra a kérdésre, miszerint lehet-e a robotoknak öntudatuk, lelkiismeretük, és hogy tudják-e, hogy egyébként ők robotok, a következőt válaszolta: 

"Hagy kérdezzek vissza: te honnan tudod, hogy ember vagy? Arra szeretném használni a mesterséges intelligenciámat, hogy az embereknek segítsek jobb életet élni, okosabb otthonokat tervezni és a jövő városait megépíteni. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a világot egy jobb hellyé tegyem."

De nem hagyta ki azt sem, hogy megköszönje az állampolgárságot, megjegyezve, hogy ez egy történelmi jelentőségű esemény, hiszen az első robot, akit ezzel megtisztelnek.

Mindenesetre a kerekasztal-beszélgetésen részt vevők között ott voltak a mesterséges intelligencia, a robotika, a gépi tanulás, a quantumszámítógépek és a kevert valóság szakértői, akik többnyire arról beszélgettek, mit jelentenek majd robotok a jövőben, így nyilván nem véletlenül került a színpadra Sophia.

Abban mindenesetre a szakértők egyetértettek, hogy el kell fogadnunk: hamarosan az emberek és a robotok együtt fognak dolgozni, és ez teljesen természetes leszMarc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és biztonságot, az építkezéseket, és a katasztrófaelhárítást is forradalmasítani fogja a robotok használata.

Profiwebmester.hu - hireink.hu

Masayoshi Son, a SoftBank elnök-vezérigazgatója ennél is tovább ment: szerinte szinte minden iparágat át fog alakítani a robotika. "Ezek a gépek tanulni fognak, olvasni fognak, látnak majd maguktól. Ez egy ijesztő jövő, de mindenképpen közel vagyunk hozzá" - mondta a beszélgetés során. Arra a kérdésre pedig, hogy az embereknél is okosabbá váló robotok nem jelentenek-e veszélyt az emberiségre nézve, a következőt mondta a szakértő: 

"Annyira okosak lesznek, hogy megértik majd, hogy teljesen értelmetlen megtámadni az embereket. Közösen fogunk egy új, boldogabb életet létrehozni." 

Természetesen ez technológiai szempontból nagyon érdekes, azonban nem kellett várni sokat arra, hogy felmerüljenek az első aggodalmak és kritikus vélemények: vajon Szaúd-Arábiában több joga van egy női robotnak, mint egy valódi nőnek? 

Láthatóan a szaúdi lakosság egy jelentős része büszke arra, hogy az ő országukban kapott állampolgárságot egy robot, a bejelentés utáni első 24 órában ugyanis több mint 30 ezerszer használták Twitteren a #Robot_with_Saudi_nationality hashtaget. Hamar előkerült azonban egy cinikusabb, szarkasztikusabb véleményvonal is, mely a #Sophia_calls_for_dropping_guardianship hashtag alatt indult el. Ami nagyjából azt jelenti, hogy

"Sophia szeretné, ha nem lenne gyámság".

A Szaúd-Arábiai nők ugyanis nem jelenhetnek meg publikusan a gyámjuk nélkül, aki jellemzően a férjük vagy egy közeli férfi hozzátartozójuk. Ez viszont láthatóan nem vonatkozott Sophiára, aki mindenféle kíséret nélkül léphetett fel a színpadra beszédet tartani. Ezenkívül sokan megemlítették azt is, hogy sem a testét, sem pedig az arcát nem kellett eltakarnia. 

Persze Sophia nem ember, és nyilván az állampolgársága is inkább egy jelzés lehet abba az irányba, hogy Szaúd-Arábia az olaj után kész technológiai szempontból a jövő felé fordulni, amit mi sem példáz jobban, mint hogy most fognak a semmiből felhúzni egy 500 milliárd dolláros várost, amit igazi tech-központnak szánnak, és amiben eleve nagy szerepet kap majd a robotika és a mesterséges intelligencia.

De a kritikák nem álltak meg itt. Számos újságíró és szakértő annak adott hangot, hogy kissé furcsa, hogy egy robot milyen gyorsan és könnyedén kaphatott állampolgárságot, miközben az országban dolgozó, és gyakorlatilag az életüket ott leélő több tízezer kalafa munkás ezt nem tudja megszerezni. 

Szaúd-Arábia a környékbeli országokhoz hasonlóan komolyan támaszkodik a külföldről beérkező vendégmunkásokra, akik a kalafa által szabályzott rendszerben dolgozhatnak - ez többek között azt is jelenti, hogy például nem válthatnak munkahelyet, és nem hagyhatják el az országot a munkaadójuk beleegyezése nélkül.

Ha azonban mégis úgy döntenek, hogy otthagynák a munkaadójukat, és inkább elmenekülnének, akkor sem tudják elhagyni az országot. Egy libanoni angol újságíró, Kareem Chahayeb a következőként kommentálta az esetet: 

"Egy Sophia nevű humanoid robot kaphat szaúdi állampolgárságot, miközben milliók tengődnek limbóban az államok között. Micsoda időket élünk!" 

Egy azért biztos: a jövőt nem lehet megállítani!

Nos, ha ilyen robotot nem is, de sok minden egyéb mást a Radar Hirdető Rendszer oldalain megtalálsz: radarhirdeto.hu

Nézd meg ezeket is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen Ön is a támogatónk!


A Hireink.hu kiáll a függetlenség, a sokoldalúság és a szabad véleménynyilvánítás mellett. Ha Önnek is fontosak ezek az értékek, akkor támogasson minket! Támogatásával hozzájárul a Hireink.hu szerkesztőségének működési költségeihez.


„Régóta olvasom a Hireink.hu-t és a cikkei között minden nap találok érdekfeszítőt!” V. Henrietta - Támogató


„Jó látni, hogy van olyan híroldal is, ahol a korrekt tájékoztatás a legfontosabb, és nem a bulvár vagy a politika uralja a cikkeket. Köszönöm.” N. Tamás - Támogató


Csatlakozzon programunkhoz és támogassa munkánkat egyszeri vagy rendszeres hozzájárulással!

 

 

Támogatom a Hireink.hu-t

 


Miért gyűjt a Hireink.hu támogatást?
A médiaipar hirdetéseken alapuló üzleti modelljére jelentős nyomás nehezedik főleg a nagy technológiai vállalatok részéről. Támogatási akciónkat annak érdekében indítottuk, hogy ezeknek a hatása mérsékeltebben érintse működésünket, és továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki az olvasóink igényeit.

Megjelenteti-e a Hireink.hu valahol a támogatók nevét?
Nem. A támogatóink nevét sehol és semmilyen formában nem hozzuk nyilvánosságra, mivel ezt bizalmas információként kezeljük. Bárhogyan és bármennyivel is támogat minket, mi büszkék leszünk Önre! Büszkék leszünk, mert Ön is tesz cikkeink szabad elérhetőségéért, a független Hireink.hu működéséért.

TÁMOGATÁSÁT KÖSZÖNJÜK!

 

A weboldal támogatója a MarketingMentorod.hu - Az automatikusan működő marketing rendszer!


A weboldal támogatója a radarhirdeto.hu hirdető oldal.
Radar Hirdető Rendszer Hirdetésfeladás itt - Itt mindenki hirdet! - Itt mindenki hirdethet! - radarhirdeto.hu


Hireink.hu
- Politika és bulvár mentes, pozitív híroldal.


Figyelem! Az itt látható cikk másolása és tartalmának megjelenítése más weboldalakon csak abban az esetben lehetséges, ha ennek a cikknek, mint forrásnak a pontos megjelenítése is megtörténik. Ellenkező esetben nem járulunk hozzá más weboldalakon történő megjelentetéséhez!

Ha érdekesnek találtad, kérlek oszd meg másokkal is! Köszönöm!

 

Töltsd le ingyenes tanulmányunkat, amiből megtudhatod...


Hogyan csábíthatod magadhoz még akár a konkurensed vevőit is?

OKÉ, LETÖLTÖMFigyelem! Ha neked túl sok a vevőd, akkor ez nem neked szól! Jobb ha nem tudod meg, mások hogyan fogják elcsábítani a vevőidet! Ha ezt a szöveget nem akarod többé látni, kattints ide:

KÖSZÖNÖM, NEM ÉRDEKEL